world-bank

 

 

 

Според директорката на канцеларијата на Светската Банка во Скопје, Македонската економија ќе расте во блиска иднина.

Проскурикова: Ние се согласуваме со Владата дека македонската економија расте, мислиме дека до крајот на годината порастот ќе биде околу 3.3%, а во 2015 проценуваме порастот да биде 3.5% и секако дека има ризици за ова гледиште, особено растот на Еврозоната може да влијае врз растот на Македонија, сепак досега благодарение на големите програми за јавни инвестиции и успехот на странските директни инвестиции во Македонија порастот е прилично голем, затоа мислиме дека државата ќе се развива во блиска иднина.

 

Целото интервју направено за магазинот Инбокс7.мк може да го прочитате овде.