Дубаи слободна економска зона
Дубаи слободна финансиска  економска зона

 

 

ТВ Алфа објави дека планираната слободна економска (финансиска) зона по примерот на Дубаи или пак Лондон ќе никне во поранешната касарна Илиндинен лоцирана во самиот центар на Скопје.

Земјиштето на поранешната касарна „Илинден“, кое се наоѓа во непосредна близина на новата Американска амбасада, ќе биде територијата на која ќе се основа слободната финансиска зона, објави вчера телевизија „Алфа“.

– Нашата идеја е да направиме една меѓународна финансиска зона во сред град, во Скопје. Тоа ќе бидат канцеларии, во некои 10 до 20 хектати ќе има згради и канцеларии во коишто ќе привлечеме меѓународни финансиски институции како банки, осигурителни друштва, инвестициони фондови кои ќе ги отворат тука нивните канцларии. Две работи треба да им бидат сериозен магнет. Едната е во зоната да важат закони коишто важат во најкредибилните земји каде одат финансиите, како Англија, Луксембург, а втората е да има многу ниски даноци. Значи, поедноставно кажано – англиски закони со многу ниски даноци, бидејќи во Англија има високи даноци, изјави Груевски.

Претходно вицепремиерот Зоран Ставрески рече дека зоната ќе овозможи нови работни места за македонските банкари, сметководители и правници, додека голем дел од економските експерти се спротиставија на идејата за слободна финансиска зона предупредувајќи дека со нејзиното формирање ќе се овозможи влез на валканиот капитал од целиот свет со што Македонија ќе стане еден вид на офшор-држава.

 

Лондон
Лондон

Иако тоа на прв поглед делува така сепак сепак една таква зона фунционира во центарот на Лондон, која што дури има и своја автономија.Но сепак иста таа зона не само што се смета за даночен рај, туку таа преставува рај за избегнување закони,јурисдикции, правила и процедури што важат насекаде освен во зоната, и сето тоа е прекриено со таинственост.

Честопати критикувана, оваа форма на оргниазација постои повеќе од 800 години, нејзиниот статус на премиум офф шор зона за богатите клиенти од целиот свет останува, истите закони  кои важат за останатите граѓани на Британија  во самата зона во центарот на Лондон не се применуваат.Многу итражувачки новинари ја обвинуваат зоната поради нејзиниот ангажман да издејствува поволни кредити за Британската влада, зоната изјдествува привелегии и исклучоци во нејзиното функционирање кои не постојат во ниедна друга локална автономија.

Една од поуспешните слободни финансиски  зони е лоцирана  во Дубаи која исто така работи по законите на Англија и Велс.Околу 14.000 вработени работат во отворена средина надополнета од страна на меѓународните правни и регулаторни стандарди. DIFC нуди на своите компании членки бенефиции како што се 100 проценти странска сопственост, нула проценти даночна стапка, без ограничување на главниот град конвертибилност или профит репатријација.Она што ги привлекува странските инвеститори се :

 • Платформа за пристап до регионалните богатства и можности за инвестирање
 • 100 проценти странска сопственост
 • Нула отсто данок на доход и на добивката (гарантирани за период од 50 години)
 • Широка мрежа на договори за двојно оданочување на располагање на ОАЕ ,
 • Нема контроли на менувачкото работење (слободенна конвертибилност на капиталот)
 • Високи стандарди на закони, правила и прописи
 • Меѓународен правен систем кој се базира на прецедентното право на Англија и Велс
 • Целосно транспарентни обврски животната средина, во согласност со глобалните најдобрите практики и меѓународно прифатените закони и регулаторните
 • процеси
 • Пристап до голем број на вешти работници кои живеат во Дубаи и во регионот
 • Модерниот транспорт, врски и интернет инфраструктура
 • Одговорен едношалтерски систем  за визи, дозволи за работа и други слични барања
 • Независен правен систем

Дубаи меѓународните финансиски центар (DIFC) е финансиска и бизнис-центар за поврзување на новите пазари во регионот со пазарите во Азија, Америка и Европа. Од своето лансирање во 2004 година, DIFC, а намерно изграден финансиски слободна зона, е посветена на поттикнување на економскиот раст и развој во регионот, преку својата силна финансискa и бизнис инфраструктура. Во моментов, базаta на клиенти DIFC се состои речиси 912 активни регистрирани фирми, вклучувајќи: 19 од водечките на светот 25 банки, 8 од 10-те најголеми осигурителни компании во светот, 6 од топ 10 правни фирми, 11 од првите 20 на финансиски фондови, 7 на од водечки 10 консултантски компании во светот.

Што добива Македонија од слободна финансиска зона?

Останува да видиме што ќе донесат законските измени за оваа зона, но она што е сигурно е дека таа ќе биде користена од странски компании кои сакаат да ги намалат трошоците на своето работење (најчесто даноци).Дали Македонија станува даночен рај како Бахамите,Панама,Луксембург и некои други земји?

Можноста за вработување на локален кадар зависи од типот на кадри кои ќе бидат потребни, а квалитетот на кадрите ќе зависи од платите кои ќе биодат понудени, досега странските инвеститори во Македонија ја користеа можноста за законски минималната плата што често предизвикува револт и критики.